Heslig sammenblanding

Jeg unngår sjelden å høre lottotrekningen. Den befinner seg mellom Dagsrevyen og lørdagsunderholdningen, som jeg gjerne ser på i mangel av noe mer spennende å ta meg til på de lørdagskveldene jeg ikke er på jobb. Da hender det  stadig at kula med tallet 27 blir hentet opp av lottomaskinen, og damen som styrer med treningen, kunngjør at tallet «tjuesyv» er trukket ut.

Da jeg gikk på skolen i en fjern fortid, lærte vi om den gamle og den nye tellemåten. På den gamle tellemåten het det syv og tyve. På den nye tellemåten heter det tjuesju. «Tjuesyv» er en heslig sammenblanding som skjærer i ørene. Ubegripelig at dette mennesket ikke selv hører hvor falskt det låter. Og det brer om seg! Akkurat som bruken av de istedenfor dem. «Jeg likte de og tok de med hjem» høres hårreisende ut, men stadig flere tullinger både snakker og skriver på denne måten. Men tilbake til tellemåtene. «Den nye tellemåten» ble innført 1. juli 1951, men fortsatt er det mange som bruker den gamle – og altså enkelte ignoranter som bruker en gyselig blandingsform. Og det verste er at denne blandingsformen nylig er blitt tillatt av Språkrådet. Dette supperådet pleier gjerne å bestemme at feilaktige språkformer skal bli korrekt norsk fordi tilstrekkelig mange idioter sier tingene feil.

Comments are closed.

Categories